Jeg er endelig kommet et ind i en god rytme med at lave rugbrød med surdej. Min surdej kan sagtens stå en månedstid i køleskabet. En anden god grund er at jeg spiser rugbrødsmadder på arbejdet. En tredje og ikke uvæsentlig grund er at jeg har fundet er nem opskrift.
Opskrift på et ret nemt rugbrød:
Min forme er ikke så store, så jeg får to små rugbrød ud af det. Min forældre har en 3-liters form, så de får et stort rugbrød ud af samme opskrift.
Det skal du bruge:
1 glas/klat surdej
1 liter vand
500 g knækkede eller skårne rugkerner
1 spsk salt
2 spsk honning eller sirup
350 g groft rugmel
200 g hvedemel
200 g hørfrø, solsikke og græskarfrø (helt efter din egen smag)
Sådan gør du:
Dag 1: Rør surdejen med vand og rugkerner i en stor skål. Tilsæt salt, honning, rugmel, hvedemel og rør det hele grundigt sammen. Tag 1 dl dej fra til surdejen til dit næste rugbrød du bager. Kom det i en beholder/glas med lufttæt låg, rør ca. 0,5 dl vand i. Hæld resten af rugbrødsdejen i dine rugbrødsform(e). Dæk dem/den med et viskestykke til dagen efter.
Dag 2: Fjern viskestykket og sæt dine brød i kold ovn, som du tænder på 175 grader og lad det bage i 1 timer og 45 min. Vend den ud af formen og pak dem ind i et viskestykke på en rist og lad dem køle af.
Jeg plejer at pakke dem i en pose hvor de stadig er i viskestykke, når de er kølet af, til dagen efter.
Så spørg dig frem, der er sikker en i din familie eller vennekreds der har en klat surdej de kan donerer til dig.
God fornøjelse, AnnaUno