Fermentering på Big Bang

Workshop på Big Bang Konferencen 2019

Bliv klar til at fermentere med dine elever i madkundskab, biologi og natur/teknologi. På denne workshop kommer du tæt på mikrobiologien og de kemiske processer der sker, når vi manipulerer med maden. Der er desuden fokus at lære eleverne nye faglige begreber og metoder som begrebskort, der danner den røde tråd gennem hele forløbet.

På workshoppen laves sauerkraut, og du vil smage på forskellige fermenterede produkter som fx kimchi, kombucha og surdejshvedebrød. Med dig hjem får du egne produkter samt færdigt undervisningsforløb.

Fermentering dækker over forskellige ældgamle konserveringsmetoder, som er kontrolleret forrådnelse. Her optimeres forholdene for de mikroorganismer, fx mælkesyrebakterier, som står for fermenteringen. 

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Anna Klöcker Jepsen, Utterslev Skole

Tak for en fantastisk workshop! Håber i nu går hjem og fermenter med jeres elever.

Præsentation

fra workshop på Big Bang konferencen 2019.

Download pdf (udgives efter workshoppen d. 2. april 2019)

Undervisningsmateriale

om fermentering.

Kan bruges både laves tværfagligt og justeres til en natur & teknologi, biologi eller madkundskab.

Download pdf (kommer snart)

Opskrifter 

Aarstidernes opskrift på kimchi. Husk det tager to dage at gøre kimchien klar til at fermenterer.

Link til opskrift på rugbrød

Fagtekst og mindmap

Til lærer

Mindmap

Til elever

Inspiration og litteratur 

Her finder du:

  • Relevant litteratur til at klæde dig som underviser på til at arbejde med fermentering med elever.
  • Forslag til didaktiske modeller du kan tage afsæt i når du planlægger din eget fermenteringsforløb
  • Links til undervisningsmateriale udviklet af andre, som du kan plukke i så det passer lige præcis til dit emne.
  • Links til programmer som både kan være relevant for dig som underviser, men som også kan vises dele af i selve undervisningen.
  • Links til opskrifter på surkål