Guide til hvedesurdej

IMG_0433

Jeg bager det meste af mit brød selv. Specielt er jeg fan af at bage boller, da de er lette at riste op fra fryseren, til en up-grade af morgenmaden eller når der er kommer gæster forbi.

Men nu er jeg gået til næste level i bagekunsten og har lavet min egen hvede-surdej efter Claus Meyers opskrift fra hans bog “Meyers Bageri”. Jeg bruger den om smagsgiver og den har derfor ikke samme funktion som en rugsurdej ville have, derfor tilsætter jeg stadig den samme mængde gær som jeg plejer. Jeg har tidligere har problemer med min hjemmelavede surdeje, der gik let mug i dem. Men indtilvidere har denne surdej ikke været noget problem. Så længe den bliver rørt i hverdag og brugt min. en gang om ugen og tilsat opfrisker. Når jeg har været væk mere end et par dage har jeg sat den i køleskabet og kasseret halvdelen når jeg er kommet hjem og erstattet til kasserede med opfriskeren.

Opskriften på surdej lyder som følger: 

9 dl vand
150 g økologisk hvedemel
75 g økologisk grahamsmel
75 g økologisk rugmel

Rør i den hverdag i det første 12 dage og begynd for at bruge den derefter. Erstat det du tager fra den.

2 dl surdej har jeg erfaret ersatter ca. 1,5 dl vand, du normalt ville have tilsat til en dej. Derfor vil en dej hvor da skal 7 dl vand i, nu have 5,5 dl vand og 2 dl surdej. Det skyldes at surdejen udover væske også indeholder mel, og dejen bliver for tør, hvis man kun tilsætter 1:1.

Opfriskeren: 
1 dl opfrisker består at: 0,75 dl vand, 12 g hvedemel (1,5 spsk), 6 g rugmel (2 tsk) og 6 g grahamsmel (2 tsk).

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *